Yetişkin Okuma Yazma Kursları, Belgeler ve Sınavlar

Okuma-Yazma Kursları 

  • Kurumumuzda Hiç okuma yazma bilmeyenler için 1.Kademe okuma yazma Kursları açılmaktadır
  • Okuma Yazmayı bilip de belgesi olmayanlar için 1.Kademe Seviye Tespit Sınavı yapılmaktadır. Bu sınavı geçenler 1.Kademe okuma-Yazma belgesi alırlar.

02.05.2019 60349

  • 1.Kademe Okuma yazma belgesi olanlar veya ilkokul 3-4.sınıftan terkedenler 2.Kademe Okuma-Yazma kurslarına alınırlar. Kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar 2.Kademe Başarı Belgesi alırlar. Bu belge İlkokul bitirme seviyesine denk bir belgedir. Bu belge ile Açıköğretim Ortaokula kayıt olunabilir.
  • 2.Kademe eğitimi seviyesinde bilgi sahibi olanlar; Türkçe-Matematik-Fen Bilgisi-Sosyal Bilgiler derslerinden 4.sınıfı bitirmiş seviyesine sahip olanlar diledikleri taktirde kurslara katılmadan 2.Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olmaları halinde 2.Kademe Başarı belgesi alırlar.


OKUMA-YAZMA KURSLARI


14 yaşını doldurmuş okuma-yazma bilmeyen ya da bir nedenle ilkokulu tamamlamamış kişiler Halk Eğitim Merkezlerindeki Okuma-Yazma kurslarına katılarak Okur-Yazar Belgesi  veya ilkokul diploması yerine geçen 2. Kademe Okur-Yazar Belgesi  alabilirler.

1. Kademe Okuma-Yazma kursu nedir?

Hiç okula gitmemiş  veya ilkokula başlayıp 1, 2 ya da 3. sınıftan ayrılmış olan 14 yaş üstü kişiler bu kursa katılarak Okur-Yazar Belgesi alır. Toplam 120 saatlik bir eğitimdir. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar 1.Kademe Okur-Yazar Belgesini almaya hak kazanır. Bu belge ile 2. Kademe Okuma-Yazma kurslarına katılabilirler.

2. Kademe Okuma-Yazma kursu nedir? 
İlkokulun 3. sınıfını bitirmiş ancak 4. sınıftan ayrılmış kişiler veya 1. Kademe Okuma-Yazma kursunu bitiren kişiler, 2. Kademe okuma-yazma kurslarına katılır. Bu 180 saatlik bir kurstur. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar  İlkokul diploması  yerine geçen 2.Kademe Okur-Yazar Belgesini almaya hak kazanır. Bu belge ile merkezlerimizin Açıköğretim Ortaokula kayıt olabilirler.

 

Okuma–Yazma biliyorum. Kursa katılmak zorunda mıyım?


Okuma-Yazma bilenler kurumumuzda ayda 1 kere yapılan sınava girerek başarılı oldukları taktirde Okur-Yazar Belgesi alabilirler.

Kursa gitmeden 2. Kademe Belgesi alabilir miyim?
İlkokulun 4.  sınıftan ayrılan kişiler kurumumuzda yapılan 2. Kademe Okuma-Yazma sınavlarına katılarak başarılı oldukları taktirde  ilkokul diploması denkliğindeki 2. Kademe Okur-Yazar Belgesini alabilirler.

Okuma-Yazma kurslarına başvuru için neler gereklidir?

1. Kademe Okuma-Yazma Kursu için : Nüfus Cüzdanı,

2. Kademe Okuma Yazma Kursu için : Nüfus Cüzdanı, 1 Kademe Okuma-Yazma Belgesi ya da okuduğunuz okuldan alacağınız Tasdikname Belgesi (Hangisi var ise)

 

Başvuru formunda belirttiğiniz numaraya gönderilecek bir mesaj ile kurs başladığında bilgilendirilirsiniz.

 

YETİŞKİNLER EĞİTİMİ I. KADEME OKUR-YAZARLIK VE II. KADEME BAŞARI BELGELERİ

İlkokulu herhangi bir sınıfında çeşitli nedenlerle terk etmiş ya da hiç okula gitmemiş bireylerin, eğitim kurumları dışında bireysel olarak çeşitli yollarla edindikleri okuma yazma bilgi ve becerileri, hayat boyu öğrenme kapsamında, yaygın eğitim sistemi içerisinde doğrudan ölçülerek değerlendirilir ve belgelendirilir.

Yetişkinler Eğitimi I.Kademe Okur Yazarlık Belgesi: Daha önce hiç okula gitmemiş yetişkinler, halk eğitimi merkezleri bünyesinde açılan I. Kademe Okuma Yazma Kurslarına katılabilirler. Kurs sonunda başarılı olmaları durumunda "I. Kademe Okur Yazarlık Belgesi" almaya ve bu belge ile II. Kademe Okuma Yazma Kurslarına kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. Okuryazar olduğu halde bu durumunu belgelendiremeyen yetişkinler I.Kademe Okuma Yazma Kursuna katılmadan doğrudan "I. Kademe Seviye Tespit Sınavı" na alınırlar. Başarılı olmaları durumunda alacakları "I. Kademe Okur Yazarlık Belgesi" ile isterlerse "II. Kademe Seviye Tespit Sınavı" na katılabilirler.

Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi: I.Kademe Okur Yazarlık Belgesi olan yetişkinler ile ilkokul ikinci sınıfı bitiren veya ilkokulun diğer üst sınıflarında öğrenimini terk edenler, öğrenim belgelerinin aslını ibraz ederek yetişkinler II. kademe okuma yazma kurslarına kayıt yaptırabilirler. Kurs sonunda başarılı olanlar "Yetişkinler Eğitimi II. Kademe Başarı Belgesi" almaya hak kazanırlar. İlkokul ikinci sınıfı bitiren veya ilkokulun diğer üst sınıflarında öğrenimini terk edenler, öğrenim belgelerinin aslını ibraz etmeleri durumunda I. Kademe Seviye  Tespit Sınavına girmeden, II. Kademe Seviye Tespit Sınavına katılabilirler.

I. VE II. KADEME SEVİYE TESPİT SINAVLARI

I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarının Uygulaması:

  •  I. ve II. Kademe Okuma Yazma Kurslarına devam etmekte olan yetişkinler kurs süresi içerisinde kurstan ayrılarak I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarına katılamazlar.
  •  I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavları, Halk Eğitimi Merkezlerince oluşturulan komisyon tarafından yapılır.
  •  I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavları, başvuran katılımcı sayısına bakılmaksızın, tek kişinin talebi üzerine de yapılabilir.
  •  Aynı kişinin I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarına art arda girmeyi talep etmesi durumunda sınav tarihlerinin belirlenmesi İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinin kararına bağlıdır.

I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarının Değerlendirilmesi:

  •  I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarında, sınav sorularının hazırlanması, sınavların yapılması, yazılı ve sözlü değerlendirilmesi Halk Eğitimi Merkezlerince kurulan komisyon tarafından gerçekleştirilir.
  •  Derslerin kendi içerisinde değerlendirilmesi ise aşağıda belirtildiği şekilde yapılır:

Tablo:1-   I. Kademe Seviye Tespit Sınavı Değerlendirmesi

SINAV ADI

ALINMASI GEREKEN EN DÜŞÜK NOT

I. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Öğretimi Teorik Sınavı 

45/100 puan

I. Kademe Yetişkin Okuma Yazma Öğretimi PratikSınavı 

45/100 puan

Ders Adı

Başarılı Olmak İçin Alınması Gereken En Düşük Not

Türkçe

45/100 puan

Fen ve Teknoloji

45/100 puan

Sosyal Bilgiler

45/100 puan

Matematik

45/100 puan

  Tablo 1 göstermektedir ki yetişkinin, I. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olup belge alabilmesi için yukarıdaki her iki sınavdan da geçer not alması gereklidir.  

Tablo:2-   II. Kademe Seviye Tespit Sınavının Değerlendirmesi 

 

Tablo 2´de de görüldüğü gibi yetişkinin II. Kademe Seviye Tespit Sınavında başarılı olup belge alabilmesi için yukarıda belirtilen dört dersin sınavından da geçer not alması gereklidir. Birinden dahi başarısız olunması durumunda tüm derslerden sınav tekrarı yapılacaktır.

  • Sınavlar bir günde yapılabileceği gibi ihtiyaç duyulması halinde iki ayrı günde de gerçekleştirilebilir.
  • Sınava katılarak başarısız olanlara, iki yıllık süre içerisinde üç defa sınava katılma hakkı tanınır. Üç hakkında da başarısız olması durumunda düzeyine uygun yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilir.

Engellilerin, I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarına Katılması:

Engelli sağlık raporu olan yetişkinlerin I. ve II. Kademe Seviye Tespit Sınavlarına başvurmaları durumunda Halk Eğitim Merkezi, Özel Eğitim Rehberlik Araştırma Merkezi ile irtibata geçerek kişinin engel durumuna uygun sınav komisyonun oluşturulması, sınav ortamının hazırlanması ve verilecek sınav hizmetinin şeklinin belirlenmesinden sorumludur.